Smaak met zorg #4

10/10/2022

Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Ze deelt elke maand een speciaal recept voor mensen die problemen hebben met smaak.

Als je weinig proeft, kun je gebruik maken van sterke kruiden en specerijen om de smaak van je eten te versterken. Je kunt ook zoetzure augurkjes, gember, sambal, wasabi, mosterd, azijn, ketchup, marinades, pesto, piccalilly, sojasaus of citroensap toevoegen.

Ik kan nog wat meer tips geven om de smaak van je eten te verbeteren. Varieer bijvoorbeeld zoveel mogelijk met smaken, dus wissel zoet, zuur, bitter en umami af. Het experimenteren en uitproberen van verschillende smaken kruiden is belangrijk, omdat de smaakbeleving per dag kan verschillen.

Gegrilld vlees, dat gekruid is met verse kruiden zoals rozemarijn en munt heeft meer smaak dan gebakken vlees. Vis kun je goed op smaak brengen met dille, venkel, peper, limoen of koriander.

Voeg aan je eten ook groentes met een sterke smaak toe zoals bleekselderij, knolselderij, pastinaak of paprika. Geroosterde groentes hebben meer smaak dan gekookte groentes, denk bijvoorbeeld aan geroosterde bloemkool in de oven met tahin, of met kerrie en tijm.

Toetjes kun je op smaak brengen met ontbijtgranen, kaneel, kardemom, speculaaskruiden of nootmuskaat.

Om toch trek te krijgen als eten je niet meer smaakt, is het goed om ervoor te zorgen dat het er in ieder geval lekker uitziet. Geef aandacht aan de portiegrootte, de kleurencombinatie, het servies en de omgeving waarin je eet. Het is leuk om je eten te presenteren en te garneren met bijvoorbeeld: kerriepoeder, kurkuma, nootmuskaat, zwarte peper of rode peper, olijven of andere kruiden.

Garam Marsala

Voortbordurend op bovenstaande, ga ik dit keer als culinair pareltje Garam Masala beschrijven met een bijbehorend recept.

In India hebben families een lange traditie in het maken van Garam Masala. Het recept wordt vaak van moeder op dochter doorgegeven. Deze veelzijdige, volle melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals kardemom en komijnzaad, korianderzaad, kruidnagel, zwarte peper, nootmuskaat en piment, die goede smaakmakers zijn. Het is geschikt voor het bereiden van Indiase curry’s zoals Tandoori, maar ook heerlijk op vis en gevogelte.

Garam Masala betekent letterlijk “heet kruidenmengsel”. Het kruidenmengsel wordt dagelijks gebruikt in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het te pikant is.

Het onderstaande recept is van een Dahlsoep, soep uit India, waarin Garam Masala is verwerkt.

 

Recept: Dahlsoep

voor 4 personen

Ingrediënten:

· 25 gram boter

· 2 teentjes knoflook

· 1 gesnipperde ui

· 1 theelepel kurkuma

· 3 theelepels Garam Masala

· 1 theelepel komijn

· ½ theelepel chilipoeder

· citroensap

· 175 gram rode linzen

· 2 pakjes Tomato Frito of 2 blikken tomatenblokjes

· 6 dl groentebouillon van tablet

· 3 dl kokosmelk

· zout en peper

· verse koriander of peterselie

 

Zo maak je het:

Smelt de boter, voeg ui en knoflook toe en bak die in 2-3 minuten glazig. Voeg de kurkuma, Garam Masala, chilipoeder en komijn toe en bak het geheel nog 30 seconden.

Roer vervolgens de tomatenblokjes, linzen, citroensap, groentebouillon en kokosmelk erdoor en breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 30 minuten pruttelen, of tot de linzen gaar zijn.

Op smaak brengen met zout en peper. Garneren met verse koriander of peterselie. Lekker met naanbrood erbij.

Als je meer groentes wilt eten, kun je 150 gram spinazie toevoegen.

Geniet ervan!

Door bovenstaande tips en het bijbehorende recept hoop ik iets mee te geven aan mensen met kanker die reuk- en smaakstoornissen hebben.

 

Hartelijke groet,

Alie Schoonbeek
info.smaakmetzorg@gmail.com

Bekijk hier alle recepten